Financiering en gepensioneerde ondernemers

Wij krijgen in onze adviespraktijk steeds vaker vragen van ondernemers waarbij de bank de financiering heeft opgezegd. Het gaat meestal om oud-ondernemers die de gepensioneerde leeftijd hebben bereikt en hun (winkel) pand nog in bezit hebben en deels verhuren aan derden.

Waarom wordt de financiering door de bank opgezegd? Het zit vooral in een gewijzigd beleid. Banken worden strikter in het financieren van verhuurd onroerend goed. Niet iedereen is een (professioneel) vastgoedbelegger en heeft hier de juiste kennis en ervaring voor in huis. De verhuur van panden vraagt (juridische) kennis en daarom zijn banken terughoudend als er gelukszoekers in deze markt stappen en een pand met financiering willen kopen. Kortom het (zonder toestemming) verhuren aan derden kan een reden zijn dat banken de financiering opzeggen en de oud-ondernemer verzoeken tot algehele aflossing of herfinanciering.

Het is belangrijk om bewust te zijn van het financieringsbeleid van uw bank als u gaat stoppen met uw onderneming en het bedrijfspand in eigen beheer heeft. Mag u het pand verhuren? Vaak moet de bank hiervoor schriftelijk toestemming geven. Zorg dat toestemming tijdig wordt aangevraagd. Juist voor deze vragen en diensten heeft u uw accountant! Maak samen met uw accountant een plan voor als u wilt gaan stoppen en benoem hierin de zaken die u nog moet regelen zoals uw hypotheek.

Als de bank de financiering formeel toch opzegt dan krijgt de klant een bepaalde tijd om af te lossen of te herfinancieren. U moet deze tijd goed benutten en samen met uw adviseur aan de slag gaan!

Ons advies is om allereerst samen met uw adviseur een draaiboek te maken als u wilt stoppen met uw onderneming. Daarin neemt u ook een plan op over de financiering. Mocht de bank van mening zijn dat u niet meer bij hen past dan is dat niet fijn, maar wel duidelijk. Naast de grootbanken zijn er inmiddels veel nieuwe aanbieders, elk met eigen specifieke kenmerken die mogelijk wel willen financieren. Zo zijn er partijen die zich juist specifiek op oud-ondernemers richten en hier producten voor aanbieden en dan is uw probleem direct opgelost. Belangrijk om te weten; mocht de huisbank opzeggen dan kunt u alsnog onbezorgd genieten van uw oude dag!

Contact over dit onderwerp?

Middels onderstaand formulier helpen we je graag verder.

    © Disclaimer  •  Voorwaarden  • Privacy Policy  •   Klachtenregeling  •  Klokkenluidersregeling  • Helpdesk Automatisering