Valkuilen voor startende ondernemers

De markt is in beweging en dat heeft gevolgen voor iedereen. Vooral voor starters is het lastig omgaan met een turbulente markt. Een marktontwikkeling kan perfect uitkomen of juist een onverwachte tegenslag zijn. Kies je ervoor om een onderneming te beginnen? Inschrijven bij de KvK is niet zo moeilijk, maar veel starters maken aan het begin dezelfde fouten. Bekijk onze tips om deze valkuilen te voorkomen.

Valkuil 1: beginnen zonder ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is de basis voor een goedlopend bedrijf. Een betere voorbereiding is er eigenlijk niet. Met een ondernemingsplan dwing je jezelf namelijk om goed na te denken over lastige vragen. Je hoeft dit niet allemaal vanaf een wit vel papier te bedenken. Er zijn online sjablonen die je richting geven. In een ondernemingsplan schrijf je bijvoorbeeld:

– Waarom klanten naar je toekomen
– Wat jou onderscheidt van concurrenten
– Welke doelgroep je bedient
– Hoe je je onderneming gaat financieren

Heb je financiering nodig van bijvoorbeeld een bank? Bijvoorbeeld voorfinanciering voor apparatuur? Dan moet je de bank overtuigen van jouw ideeën. Daarvoor is een ondernemingsplan eigenlijk onmisbaar. Met dit plan kun je onderbouwen waarom jouw bedrijf de financiering waard is. Zoek ook naar concrete informatie waarom jouw onderneming gaat slagen. Raadpleeg hiervoor bijvoorbeeld het CBS.

Valkuil 2: denken dat je passie alles oplost

Met passie kom je een heel eind. Maar het runnen van een bedrijf houdt meer in dan iets goed kunnen en voor jezelf beginnen. Je moet zakelijk kunnen zijn.

Als je voor een baas werkt, komt je loon iedere maand binnen. Wanneer je voor jezelf begint, betalen klanten soms niet of te laat. Of krijg je geen lening omdat je niet zelf een deel van de aankoopsom kunt betalen.

Hoe goed je ook bent in wat je doet, je hebt een zekere zakelijkheid nodig. Mis je die, dan houd je het niet lang vol. Het eerste jaar gaat dan goed, het tweede jaar begin je met dingen uit te stellen, het derde jaar kun je niet alle rekeningen betalen en het vierde jaar is je bedrijf failliet.

Valkuil 3: de financiën uitstellen

Wanneer je een onderneming start, komt daar een hoop financiële verantwoordelijkheid bij kijken. De kans is groot dat je hier niet zoveel ervaring mee hebt. Je kunt nog niet precies aanvoelen hoeveel geld je nodig hebt. Daardoor is het lastig om te budgetteren en geld te reserveren voor toekomstige verplichtingen, zoals belastingschuld, een suppletie en investeringen.

Voordat je het weet, kom je in de knel met je inkomsten en uitgaven – en dat terwijl je bedrijf wel veel potentie had. Daarom is het heel belangrijk om mensen om je heen te verzamelen die hier wel veel vanaf weten. Schakel bijvoorbeeld een financieel adviseur in, die je helpt met de financiële kant van je bedrijf.

Lees meer financiële tips voor startende ondernemers

Valkuil 4: het overzicht verliezen

Als je bedrijf eenmaal goed loopt, kan het overdonderend zijn hoeveel zaken je tegelijkertijd moet onthouden. Het gebeurt vaak dat ondernemers dan het overzicht verliezen. Hierdoor doen ze toezeggingen die ze niet kunnen nakomen.

Een voorbeeld: je belooft dat je een ontevreden klant terugbelt, maar dat vergeet je doordat je het zo druk hebt. Omdat je niet hebt gebeld, betaalt de klant niet. En dan krijg je stress. Houd overzicht door alles te noteren, dat voorkomt een hoop ellende.

Inconsistente kwaliteit leveren

De eerste keer dat je het heel druk hebt, is het even wennen. Tarief-technisch is dit heel aantrekkelijk. Je neemt een opdracht aan en als je eenmaal klaar bent, ga je direct bezig met de volgende klus. Daardoor doe je geen nawerk en los je eventuele problemen niet op. In je prognose verwacht je dan veel te kunnen verdienen, maar doordat klanten ontevreden zijn, betalen ze niet of minder. En daarmee schiet je jezelf in de voet.

Goed ondernemerschap is kwaliteit leveren. Consistent doen wat je zegt en zeggen wat je doet. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, vooral als starter. Daarom is het van belang dat je de boel goed hebt geregeld. Want wat doe je als je opdrachtgever niet betaalt? Heb je leveringsvoorwaarden? Hiervoor heb je een goede boekhouder of accountant nodig. Het is ook prettig als je een vast aanspreekpunt hebt bij de bank die jou begrijpt. Verzamel professionals om je heen die je kunnen adviseren. Zo kun jij doen waar je goed in bent en kun je hen om advies of ondersteuning vragen.

DVEN adviseert en denkt mee

Behoefte aan structuur en overzicht? Vraag DVEN om de vinger aan de pols te houden. Zo voorkom je achterstanden en heb jij de rust om je te richten op het grotere plaatje. Doe waar je goed in bent en besteed uit waar je niet goed in bent. De adviseurs van DVEN helpen je met zaken die je zelf lastig of niet leuk vindt. Wij weten alles over de geldende wetten en regels, zodat jij je kunt richten op je bedrijf. Meer weten over wat we voor je kunnen betekenen?

    © Disclaimer  •  Voorwaarden  • Privacy Policy  •   Klachtenregeling  •  Klokkenluidersregeling  • Helpdesk Automatisering