Financiële tips voor starters

Met een eigen bedrijf heb je de vrijheid om alles te doen zoals je het zelf wilt. Daarom zien we dat het aantal nieuwe ondernemers enorm toeneemt. Bij DVEN juichen we dat van harte toe.

Zeg je ondernemerschap, dan zeg je financiële verantwoordelijkheid. Ten minste, dat zou wel moeten. Daarom stellen wij kersverse ondernemers altijd allerlei vragen over kosten. Uit al deze gesprekken hebben we de beste financiële tips verzameld voor nieuwe ondernemers.

5 tips voor meer grip op je financiën

Iedere beginnende ondernemer is anders. Toch lopen de meeste starters tegen dezelfde problemen aan. Zorg ervoor dat je je financiële zaken goed hebt geregeld:
– Breng kosten in kaart
– Wees efficiënt
– Bereid je goed voor
– Sta voor je tarieven
– Let op privéuitgaven

Breng kosten in kaart

Misschien vind je het lastig om te bedenken wat er precies moet binnenkomen. We zien vaak dat startende ondernemers dan maar gewoon beginnen. Toch is het beter als je je kunt richten op concrete cijfers en doelen. Maar hoe pak je dat aan?

Het is eenvoudiger dan je misschien denkt. Om te weten hoeveel je moet verdienen, moet je simpelweg weten hoeveel er elke maand uitgaat. Dat geldt niet alleen voor je bedrijfskosten, maar juist ook voor je persoonlijke kosten. Zet alle vaste uitgaven op een rij. Dat geeft overzicht en inzicht. Heb je je kosten eenmaal in kaart gebracht, dan weet je ook wat je aan omzet moet halen om überhaupt rond te komen. Aan de hand daarvan kun je je uurtarief vaststellen.

Wees efficiënt

Grip krijgen op geldstromen is ingewikkeld als starter. Daarom is het van belang dat je kostenbewust handelt. Wij adviseren daarom altijd om kostenefficiënt te beginnen. Zo voorkom je dat je van tevoren veel geld uitgeeft, zonder dat je zeker weet of je bedrijf dat kan dragen.

Heb je een busje nodig voor je werk? Koop dan eerst eens een tweedehands exemplaar. Ga pas voor een nieuwe als je bedrijf lekker loopt. Dat scheelt een hoop in de kosten.

Bereid je goed voor

Soms hoef je geen geld te lenen om te beginnen. Maar wil je een winkel openen of heb je dure apparatuur nodig? Dan moet je waarschijnlijk een lening aanvragen bij de bank. Die aanvraag en het gesprek moet je goed voorbereiden. De bank is kritisch en geeft niet zomaar geld weg.

Neem bijvoorbeeld een gedegen ondernemingsplan mee. Weet je niet zo goed hoe je dit het beste kunt aanpakken? Laat je dan adviseren door iemand die er verstand van heeft.

Valkuilen voor starters

Sta voor je tarieven

Welke tarieven hanteer je? Je tarieven moeten uiteraard minstens je kosten dekken. Maar daarboven heb je nog marge. Bij lage tarieven kan het zijn dat je meer business krijgt, maar moet je meer werken om extra te verdienen.

Vraag je meer, dan heb je misschien minder klanten, maar hoef je minder te werken voor extra geld. Tegelijkertijd verwachten klanten dan wel een hogere service en meer kwaliteit. Waar je ook voor kiest, sta voor je tarieven.

Let op je privéuitgaven

Zorg ervoor dat je privéuitgaven in balans zijn met wat er binnenkomt. Kun je zelf je rekeningen nog wel betalen? Zit er een stijgende lijn in je bedrijf zodat dat in de toekomst goed komt, of kom je in de knel?

Daarnaast is het verstandig om te budgetteren. Maak bijvoorbeeld potjes voor grote aankopen, zoals je auto of dure apparatuur.

Financieel advies nodig als starter?

Bij DVEN adviseren we proactief. Als ondernemer kun je niet alles. Doordat we betrokken zijn bij onze starters, kunnen we goed meedenken over prognoses. Of we zien bijvoorbeeld dat je niet het maximale uit een bepaalde toeslag haalt. Dat scheelt al gauw weer een paar honderd euro.

Symptoombestrijding werkt niet: we geven liever écht goed financieel advies. Daarom onderzoeken we de hele kostenstructuur. We adviseren ook altijd om goed vooruit te kijken naar het komende jaar. Waar wil je dan staan? Welke doelen wil je bereiken? Dan weet je wat er binnen moet komen.

DVEN adviseert proactief over nieuwe en veranderende wet- en regelgeving. Zo ben je altijd voorbereid op nieuwe regels en word je niet meer verrast door een wijziging, waardoor je van alles overhoop moet gooien.

Wij hebben een goed beeld van de branche waarin jij actief bent. Daardoor kunnen we zien of je vergeleken met concurrenten relatief weinig overhoudt van je omzet, of dat het juist hartstikke goed gaat. Het maakt voor ons niet uit hoe klein of groot je onderneming is of wordt: we stappen zo in de auto voor een kop koffie en bieden een luisterend oor. We zitten in Noord-Nederland, maar rijden met alle liefde wat verder voor jouw bedrijf.

We staan bekend om onze proactieve en nuchtere houding – en daar houden onze klanten van. Meer weten? Sparren met onze financieel adviseurs

    © Disclaimer  •  Voorwaarden  • Privacy Policy  •   Klachtenregeling  •  Klokkenluidersregeling  • Helpdesk Automatisering