Wijziging van de bijtelling bij meerdere auto’s van de zaak

De loonheffing kent voor de werknemer, die meerdere auto’s van de zaak ook voor privédoeleinden gebruikt, een voordelige bijtellingsregeling. Deze voordelige bijtellingsregeling wijzigt per 1 januari 2022.

Normaal moet voor het privégebruik van iedere auto van de zaak een bijtelling op het salaris plaatsvinden. In het Handboek Loonheffingen heeft de Belastingdienst bepaald dat een alleenstaande werknemer of een werknemer die als enige in zijn gezin een rijbewijs heeft, alleen de bijtelling toepast voor de auto met de hoogste cataloguswaarde. Zonder deze voordelige regeling zou voor elke auto een bijtelling bij het salaris moeten worden gedaan.

Deze voordelige bijtellingsregeling biedt met name voor de directeur-grootaandeelhouder (dga) een mooi voordeel. Die kan namelijk door de innige band met zijn werkgever, zijn eigen bv, makkelijker gebruik maken van de voordelige bijtellingsregeling van de Belastingdienst.

Stel de dga met 1 rijbewijs in het huishouden beschikt mede voor privédoeleinden over een youngtimer (een auto van minimaal 15 jaar oud) met een cataloguswaarde van €100.000 en een actuele waarde van €20.000. Daarnaast beschikt hij mede voor privédoeleinden over een nieuwe personenauto met een cataloguswaarde van €75.000. De voordelige bijtellingsregeling beperkt de bijtelling tot 35% van de actuele waarde van de youngtimer. Deze heeft immers de hoogste cataloguswaarde.
De bijtelling is dan 35% van €20.000, wat leidt tot een bijtelling bij het loon van €7.000. Voor de nieuwe personenauto wordt geen bijtelling gerekend. Zo combineert de dga het gemak van een moderne auto met een relatief lage bijtelling.

De Belastingdienst heeft de voordelige regeling dit jaar aangepast. De inwerkingtreding van deze aanpassing is echter uitgesteld tot 1 januari 2022. De bijtelling blijft in de genoemde gevallen nog steeds beperkt tot één auto. Wel wordt de bijtelling niet langer berekend voor de auto met de hoogste cataloguswaarde, maar voor de auto met de hoogste feitelijke bijtelling. Hierdoor wijzigt de bijtelling uit het voorbeeld naar €16.500 (22% van €75.000). Dit leidt tot een extra bijtelling bij het salaris van €9.500. Bij een tarief van 49,50% leidt dit tot €4.702 extra belasting per jaar.

Het fiscale voordeel van de combinatie van de lage bijtelling van een youngtimer met het comfort van een nieuwe modernere personenauto wordt per 1 januari 2022 minder. Geniet u nu van dit comfort, dan raden wij u aan tijdig actie te ondernemen. Zo voorkomt u dat u in 2022 wordt geconfronteerd met een oncomfortabele bijtelling.